Johan Kalifa Bals (28/01/1984) is bij het grote publiek vooral bekend als de jonge politie-inspecteur Obi Basu in De Buurtpolitie, de succesvolle VTM-serie en bioscoopfilm.

  • Johan Kalifa
  • Johan Kalifa
  • Johan Kalifa

Hij studeerde aan het conservatorium in Brussel en ging na zijn opleiding in 2008 direct aan het werk bij kunstenwerkplaats Sering van Mia Grijp.

In de schoolproductie KULIBALI,( regie: Rebecca Huys) een autobiografisch toneelstuk over zijn adoptie en de relatie met zijn vader, speelde hij toen samen met Gina Brondeel.

Daarna kwam Uitgeperst, een satire over het verval van de onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen.(regie Mia Grijp)

In 2010-2011 speelde Johan Kalifa Bals mee in SWCHWURM een productie van Het Toneelhuis in regie van Guy Cassiers.

Hij was één van de stichtende leden en algemeen leider van het Nieuw Muziektheater Brasschaat in 2012.

In 2013 maakte hij Orfée aux enfers. werkte hij mee aan het Toneelproject participatief drama, Over de brug samen met Noureddine Farihi, Rebecca Huys en Rania Gaaloul.

Hij werkte samen met Pascale De Turck, Ann Lauwereins aan diverse concerten en concertante voorstellingen in de Arenbergschouwburg en ander cc in vlaanderen.

Vanaf 2015 speelt hij de rol Obi Basu in de buurtpolitie-serie en films.  

In september 2018 speelde hij één van de hoofdrollen van de prinsen in de musical “ Er was eens “ een produktie van Deep Bridge.

Tijdens de eindejaarsuitzending van MentTV en tevens de uitreiking van “De Loftrompetten” was hij op het podium te bewonderen met zijn nieuwe single “VLAANDEREN” een nummer van Paul Van Vliet. In januari 2019 werd Johan KALIFA gelanceerd als lead vocal in Vlaanderen.